Fabriksgatan 25
891 33 Örnsköldsvik

070 - 66 148 16

 

Lokala hjälpfonden:

BG 5695-7277

Medlemsmöten m m

Smått och gott

Återigen en fullträff för HjärtLungs festkommitté vid julfesten i Åte. Ett 80-tal medlemmar hade trotsat halkan och blev välkomnade med glögg och sång av Tage Söderlind & Co.

Christinas trio stod för underhållningen och gästerna var med på noterna och sjöng med i sångerna.

Vi blev bjudna på en välsmakande jultrallrik och småvarmt, mycket gott och till kaffet serverades det frasiga rån.

Vi fick också njuta av framträdande av ÖA/Lions Lucia och det är lika högtidligt varje år. Lotterna fick också en strykande åtgång och många fick gå till vinstbordet och välja. Avslutningsvis kallade Hans Vestman upp festkommittén och de tackades med blommor och applåder för en "alla tiders" julfest.

 

Den 29 okt hade vi nöjet att få välkomna Clownen och Surströmmingskungen, Ruben Madsen, till vårt medlemsmöte, där han medryckande berättade om sitt äventyrliga liv, men också om att ha balans i livet. Ruben började arbeta vid 13 års ålder och har avverkat många arbetsplatser sedan dess. Han menade att utmaningar är utvecklande och planering är viktigt. Bergsklättring har blivit en passion och han har klättrat på "de stora" och uthärdat svåra förhållanden, vilket är typiskt för personer, som har "spänningsgenen". Vi tackar för Rubens intressanta berättelse.

Som vanligt på Hjärtdagen var det fullsatt i Församlingshemmet när Stefan Söderberg, överläkare och forskare från Umeå föreläste om PAH, en ovanlig sjukdom, som ibland inte ens läkare känner till. PAH (pulmonell arteriell hypertension) betyder förhöjt blodtryck i lungkretsloppet. Det är en svårupptäckt sjukdom, som kräver noggrann utredning och remiss till specialistläkare om orsaken till den ökande andfåddheten, tröttheten, bröstsmärtan och svimningskänslan inte hittas. Liknande symtom förekommer även vid andra mindre allvarliga sjukdomar. Kunskaperna och behandlingsmöjligheterna har ökat markant de senaste åren, vilket har förbättrat livskvaliten. Umeå räknas som ledande i forskningen om PAH. Stefan fick ta emot ett bidrag på 100 000 kr till forskningen.

Höstfesten den 26 augusti med surströmming var lika trevlig som vanligt. Underhållare var Lennart Höglund, som bjöd på medryckande musik och höll även i en musiktävling som blev mycket uppskattad. En eloge till festkommittén, som åter ordnade en trivsam fest.

 

Mångkulturellt Centrum firade 4 år den 10 september 2016 på Stora Torget med en Internationell kulturdag. Det var ett program där den kulturella mångfalden uppmärksammades. Gerd Röschmann, Vega Näsström och Jeanette Norgren representerade HjärtLungföreningen.

HjärtLungs eftervårdsombud besökte Mångkulturellt centrum den 28 april för att informera om Kol. De blev varmt välkomna av ledaren för verksamheten, Aline Corderiro-Andersson. Många länder var representerade när vi presenterade oss för varandra och broschyrerna på olika språk blev uppskattade, likaså stresshjärtan, plåster och nikotintuggummin. Alla satt i en ring och samtalade och det blev en trevlig eftermiddag, som efterlämnade tankar på fortsatta besök.

Anna-Lisa, Karin, Lilian tillsammans med Nimo Ismail från Somalia

 

 

Sidan uppdaterades den 25 december 2016